30-07-08

Wijveld

Het Wijveld is een zelfoogstboerderij van groenten, kruiden en kleinfruit. Het is gelegen aan de Kwadenplasstraat in Destelbergen, vlakbij de wijk Westveld in Sint-Amandsberg. Je betaalt aan het begin van het seizoen een vast bedrag en kan hiervoor het hele seizoen zélf groenten komen oogsten op het veld. Zelf oogsten is niet moeilijk. Richtlijnen krijg je via mail en op het veld. Op deze manier haal je superverse, smaakvolle groenten in huis. Je leert weer de seizoenen kennen en kinderen ondervinden dat groenten niet uit de supermarkt komen.

Maar bovenal is dit een prachtig engagement. Je kiest voor biologische landbouw: landbouw met respect voor het milieu, voor onze gezondheid en voor die van de toekomstige generaties!
Respect ook voor de boeren die voor de groenten zorgen. Door vooraf te betalen verzeker je hen van een loon voor het hele seizoen. Zij kunnen zich volop aan het telen van je groenten wijden en hoeven zich geen zorgen te maken over afzet of schommelende marktprijzen. Op deze manier wordt ook het oogstrisico gedeeld. Dat is eerder beperkt in dit systeem: het gaat om meer dan 70 verschillende groenten en kruiden. Gaat er een teelt wat minder, er staan er nog een boel andere klaar.

Mail voor meer info naar wijveld@gmail.com

Boeren Marie en Michiel

 

 

 

 

13:26 Gepost door Boer Michiel in 2 Info zelfoogst | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

CSA, de drijfkracht van ons zelfoogstsysteem

CSA staat voor Community Shared/Supported Agriculture. Landbouw gedragen door de gemeenschap. In het nederlands wordt ook wel "pergola" gebruikt. De mensen zijn dan de peilers, het pergolageraamte dat de landbouw draagt. Deze gedachte is eigenlijk de diepere drijfkracht achter ons zelfoogstsysteem. Wij willen de mensen aansporen om mee verantwoordelijkheid te dragen in de voedselketen.

Door aan het begin van het seizoen een oogstaandeel te kopen geef je een boer de kans om zonder andere zorgen aan je groenten en fruit te werken. Hij is dus zeker van een waardig loon voor het aankomende seizoen. Echte "fair trade" dus. Risico's (zoals weersomstandigheden) worden ook door boer én leden gedragen. Daar het hier om zeer veel teelten gaat zal de ene betere de andere minder geslaagde teelt compenseren.

Door te kiezen voor ecologische landbouw nemen de leden een tweede verantwoordelijkheid op: Respect voor zichzelf (gezonde voeding voor lichaam en geest), voor natuur en leefmilieu en bijgevolg ook voor de komende generaties.

 

Meer over CSA: http://www.csa-netwerk.be/

13:24 Gepost door Boer Michiel in 4 CSA | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |