07-06-09

recepten picknick 20/09/2009

-->

20:26 Gepost door Boer Michiel in 7 Recepten | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren


Exotische pompoensoep met kokosmelk en kerrie.


Ingrediënten (4 personen)
- 500 gr pompoen
- 1 preiwit
- 1 banaan
- 165 ml kokosmelk
- 2 cm verse gember
- 8 dl kippenbouillon (1,5 blokje in 8 dl heet water)
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 koffielepels kerrie
- peper en zout
Voor de afwerking
- 1 dl room
- 1 mespunt kerrie

Voorbereiding
Snij het preiwit in ringen. Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snij het vruchtvlees is blokjes.
Snij de banaan in stukjes. Schil en rasp de gember.
Kruid de room met zout, peper en 1 mespunt kerrie en klop halfstijf op. Zet koel weg tot u de soep opdient.

Bereiding (25 minuten)
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een kookpot en stoof de prei glazig (niet laten kleuren)
Voeg de blokjes pompoen, de stukjes banaan, de geraspte gember en 2 koffielepels kerrie toe en laat nog 5 minuten stoven.
Overgiet met kippenbouillon en kokosmelk, dek af en laat het geheel nog 15 à 20 minuten koken op een zacht vuurtje.
Mix de soep fijn. Leng ze indien nodig aan met wat water.
Breng op smaak met peper en zout.

Afwerking
Giet de soep in soepkommen en verdeel over elk kommetje wat halfopgeklopte kerrieroom. Zorg ervoor dat de soep volledig bedekt is met room. Laat kort kleuren onder de grill en dien meteen op.

Tips
De kerrieroom zorgt voor een geraffineerde afwerking maar de soep kan ook perfect zonder de room worden gegeten.

U kan de soep nog een extra smaaktoets bezorgen door er een ½ dl sherry aan toe te voegen.

Pickled paprika's


Ingrediënten voor ongeveer 1 liter

 2 groene, 2 rode en 2 gele paprika's
ong. 1 kg samen)
 1 liter water
 3 eetlepels zout
 4 dl wijnazijn (rode of witte)
 250 gr suiker
 2 koffielepels mosterdzaad of mosterd
 1 koffielepel zwarte peperbollen (gemalen 1/2 koffielepel)
 1 koffielepel groene peperbollen
 1/2 koffielepel pili-pili gemalen, of 1 fijngehakte chili


Snij de paprika's open en verwijder zaadjes en steel.
Snij verder in blokjes.
Kook water en zout, laat afkoelen.
Leg de paprika's hierin en laat 1 nacht staan.
Wijnazijn koken met suiker en kruiden.
Paprika's uit zoutoplossing nemen en in wijnazijn 5 min. verder koken.
Roer pili-pili erin, en laat staan tot de volgende dag.
Warm alles op, neem het vaste gedeelte eruit en leg dit in een schaal of bokaal.
Kook het vocht verder op een krachtig vuur (5 à 8 min.), en giet over de paprika's.
Dek de schaal/bokaal af met folie en bewaar op een koele plaats.


Lamsfrikadellen

 250 gr gehakt lamsvlees
 knoflook
 1 ajuin fijngehakt
 100 gr gepureerde, gepelde tomaten
 wit van 1 ei
 3 à 4 eetlepels paneermeel
 zout, peper, olie

Roer alles samen, vorm frikadellen en braad in gelijke delen olie en boter.
Pesto

Ingrediënten voor ongeveer 3dl :
 200 à 250 gr groene paprika
 1 à 2 teentjes knoflook
 30 gr pijnboompitten (eventueel geroosterd)
 1 bakje verse basilicum (ong. 25 blaadjes)
 2 à 3 eetlepels olijfolie
 zout en peper

Hak de verse paprika met een mes (na reinigen en verwijderen van zaakjes en steel).
Vermaal de pijnboompitten en basilicum met een molentje.
Vermeng alles met geperste knoflook en olijfolie.
Pureer met staafmixer.
Breng op smaak met zout en peper en giet in een glas.
Druk een beetje samen, giet er een beetje olie op en bewaar in de koelkast.
De pesto kan naar eigen voorkeur vermengd worden met blokjes verse paprika.



Gepost door: vera van rentergem | 23-09-09

Vera, dank voor je recepten,de soep heb ik al gemaakt.....maar die van jou was lekkerder !
Het recept van de paprika´s moet ik nog proberen,en de pesto ga ik ook maken.

Gepost door: simonne roef | 28-09-09

Rode bieten-soep of Borstsj

Voorgerecht uit Rusland



Benodigdheden :

500 gr gekookte rode bietjes

1 ajuin

Klontje bakboter

8 dl vleesbouillon (instant)

Zout

Versgemalen zwarte peper

Snufje suiker

½ eetlepel citroensap

1 eetlepel fijngehakte peterselie

1 bekertje zure room (verkrijgbaar bij Colruyt)



Pel en snipper de ajuin.

Laat de bakboter smelten in de kookpot en stoof daarin de ajuin af tot de stukjes glazig worden.

Snijd de ontvelde bietjes in kleine blokjes. Houd hiervan een klein gedeelte apart.

Voeg de vleesbouillon toe aan de kookpot en breng aan de kook samen met de bietjes, het snufje zout, peper, het snufje suiker en het citroensap.

Laat de soep zachtjes 20 minuten koken.

Pureer nu de soep met een roerzeef (passe-vite) of mixer.

Snijd de achtergehouden stukjes rode biet in kleine vierkantjes en roer deze samen met de peterselie door de rode bieten-soep.

Schep de soep in borden of kommen en schep in elke kom een bergje zure room.

*deze soep is zowel warm als koud heerlijk

*eventueel kunt u de soep nog extra versieren met een fijngehakt hardgekookt ei.

*deze soep laat zich ook zeer goed combineren met warme vleespiroggen (deegflapjes met dille/gehaktvulling) uit de oven.

Gepost door: Erika | 18-11-09

De commentaren zijn gesloten.