30-07-08

CSA, de drijfkracht van ons zelfoogstsysteem

CSA staat voor Community Shared/Supported Agriculture. Landbouw gedragen door de gemeenschap. In het nederlands wordt ook wel "pergola" gebruikt. De mensen zijn dan de peilers, het pergolageraamte dat de landbouw draagt. Deze gedachte is eigenlijk de diepere drijfkracht achter ons zelfoogstsysteem. Wij willen de mensen aansporen om mee verantwoordelijkheid te dragen in de voedselketen.

Door aan het begin van het seizoen een oogstaandeel te kopen geef je een boer de kans om zonder andere zorgen aan je groenten en fruit te werken. Hij is dus zeker van een waardig loon voor het aankomende seizoen. Echte "fair trade" dus. Risico's (zoals weersomstandigheden) worden ook door boer én leden gedragen. Daar het hier om zeer veel teelten gaat zal de ene betere de andere minder geslaagde teelt compenseren.

Door te kiezen voor ecologische landbouw nemen de leden een tweede verantwoordelijkheid op: Respect voor zichzelf (gezonde voeding voor lichaam en geest), voor natuur en leefmilieu en bijgevolg ook voor de komende generaties.

 

Meer over CSA: http://www.csa-netwerk.be/

13:24 Gepost door Boer Michiel in 4 CSA | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |